Гостујуће предавање Боба Чепмена: Шеф је битнији за ваше здравље него ваш лекар опште праксе

Бизнисмен и визионар Боб Чепман био је гост Економског факултета у четвртак, 27. фебруара, где је студентима представио модел „хуманог вођства“. Он се залаже да традиционалне праксе управљања буду замењене лидерством које подразумева бригу о радницима, као и савестан и одговоран менаџмент. Овај модел лидерства прво је почео да примењује у својој компанији Barry-Wehmiller која је водећа у индустрији паковања, инжењерства и IT консалтинга, а која је од осмадесетих година до данас расла од 20 милиона до 2,5 милијарде процење вредности. Након тога ову филозофију усвојиле су бројне корпорације и познати брендови.

„Шеф је битнијии за ваше здравље него ваш лекар опште праксе, јер 74% укупног стреса изазвано је пробелмима на послу, док је још од раније познато да су срчани удари бројнији за 20% на почетку радне недеље“- изјaвио је Чепмен.

„Моја визија је да будуће бизнис лидере, сада студенте економије и бизниса широм света „пробудим“. Водити тимове, компанију и људе је привилегија, али су потребне вештине и храброст. На идеју хуманог лидерства сам дошао након неколико деценија бављења бизнисом и након великог животног искуства“ пренео је господин Чепман и додао:
„Већина власника компанија каже да жели да промени класичан однос на релацији компанија-запослени, али најчешће не зна како да га уведе. 65% запослених би више волели да виде да њихов шеф добије отказ него да добију повишицу плате, 58% запослених каже да више верују странцу него свом шефу, то су поражавајуће информације! Желим да мантру хвала богу што је петак, заменим мантром хвала богу што је понедељак“, рекао је гост Економског факултета.