„IT као шанса – Економија и бизнис као потреба”

На одржаној панел дискусији „IT као шанса – Економија и бизнис као потреба” представљен је начин примене савремене технологије у економији и бизнису. О овој актуелној и интересантној теми говорили су наши уважени гости Бојан Савић из компаније FIS Serbia, Александар Радивојевић из компаније Endavа, Валентин Коња из компаније NCR, Марија Ђорђевић из компаније Black Rock и Ђорђе Елез из компаније Levi9. Moдeрaтoр дискусиje био је Небојша Бјелотомић директор Иницијативе „Дигитална Србија”.

На самом почетку панелисти су указали да су економисти пре 10 година много теже улазили у IT сектор него данас када се много више води рачуна о тиму и клијентима. Од изузетне важности су project manageri који пружају финансијску подршку свим пројектима.

Године 2016. сви су мислили да ће роботи радити уместо људи, али се испоставило да до тога није дошло. Сваки човек има одређене вештине и може да нађе своје место у систему. Данас се послови мењају на годину, две или три. Панелисти су нагласили да је важно да се током факултета студенти баве различитим активностима кроз хонорарни рад, јер ће им то омогућити да након завршеног факултета много брже нађу посао. Они су потврдили да је потребно волети свој посао, јер у супротном неће бити добро, ни за запосленог, ни за компанију. Посао утиче на различите области и позиције и што се више зна, што се више учи, то је боље за будућност. Ако пропадне компанија или се укине позиција, лакше ће се пронаћи нова, јер постоји знање и способност, и зато не постоји проблем на тржишту рада.

Информације су један део једначине, али мора да постоји модел који ће их обрадити, а људско знање је пресудно. Сви желе да имају што прецизнију одредницу и процену колико нека обвезница или пројекат који је предмет трговине на финансијском тржишту заиста вреди и да се на основу тога одлучи да ли постоји жеља то купити или не. Много људи прати исту ствар и користе исте информације које су свима доступне. Кључ је да се нађу извори коју су мало алтернативнији, а технологија је ту од велике помоћи. Постоји могућност да се пусти алгоритам и да се сазна у каквом је стању фирма, како раде са добављачима, каква је технологија са којом располажу и да се класификују сви подаци. Напредније технологије могу да извуку најважније податке, али је људски фактор изузетно битан, јер машине не могу саме да дизајнирају модел. Развој нових ChatBot-ова је потребно инструментализовати што олакшава свима посао, а продукција коју праве ботови је фантастична, јер убрзава процес и може да расте компанија и да се не рециклира старо него да се креира ново.

На крају су панелисти закључили да на тржишту нема довољно радне снаге и не постоји бојазан за посао уз савет да се треба бавити собом и бирати послодавца.