Одржан вебинар у сарадњи са компанијом „JTI”

У среду, 12. маја одржан је интерактивни веб разговор са Соњом Миљковић, координатором за 5S у компанији Japan Tobacco International из Сенте.

„Наша фабрика је настала 1956.године и бавила се откупом дувана. Временом је расла ширењем погона и производног капацитета, а 2006.године је откупио Japan Tobacco International. Производња цигарета почиње 2007.године, а 2008.године почела је дистрибуција цигарета на друга тржишта. Стално уводимо нове линије и свака година је означена неким карактеристика које смо уводили” представљајући фабрику рекла је Миљковић.

Као јапанска компанија, прихватили су јапанску културу пословања и 2007. године су започели са Kaizen филозофијом. Паралелно су радили ISO сертификацију, увели су 5S провере које помажу да се прате достигнућа. Прву корпоративну глобалну проверу и сертификацију су постигли 2012. године. Први пут су организовали сесију Отворена врата за предузећа у Србији и позивају друге фабрике да поделе праксу са њима.

„Gemba walks је место где се дешава производња и сам процес рада. Постигли смо 2019.године рекордну посету на Отвореним вратима и даље желимо да свима укажемо како могу да примењују Kaizen – промену на боље. Ова метода непрестано тражи побољшања и ради на елиминацији губитака” потенцира Миљковић.

Промене у радном окружењу воде до промена у ставу запослених. Задовољство је радити у чистом и ефикасном радном окружењу.

Тамара Обрадовић из сектора за запослене и пословну културу представила је програм глобалних пракси који се трећу годину реализује у Србији. Назив овог програма је Make It Bright и намењен је студентима од 18 до 26. године, који имају мање од две године званичног радног искуства.

„Када радите у тиму, друга страна може да вам помогне да размишљате другачије. Позивамо студенте да се пријаве до 31. маја. Срећни победници освајају глобалну плаћену шестомесечну праксу, 2.000 USD за сврхе даљег усавршавања и Apple MacBook” представила је програм Обрадовић.