Ексклузивно предавање професора Ђан Марија Грос Пјетра

У уторак, 21. марта, на Економском факултету Универзитета у Београду професор Ђан Марија Грос Пјетрo (Gian Maria Gros-Pietro), председник Управног одбора Intesa Sanpaolo одржао је ексклузивно предавање на тему „Економски потенцијал Западног Балкана“.
На предавању коме су присуствовали представници привреде и академске заједнице, професор Грос Пјетро представио је своја виђења актуелне ситуације на светском и европском банкарском тржишту, као и економске перспективе држава Западног Балкана, уз осврт на важност даљег оснаживања и развоја региона, његов потенцијал за инвестирање и склапање билатералних партнерстава.
Професор Грос Пјетро указао је да се поред краткорочних неизвесности, очекује снажнији привредни опоравак ове и 2024. године, уз предвиђање да ће економски раст Западног Балкана надмашити раст западноевропских земаља, као и да ће напредак земаља региона ка чланству у Европској унији ојачати њихове кредитне профиле кроз снажење институција, конкурентности, инфраструктуре и прилива директних страних инвестиција.
У банкарском сектору региона, очекује да ће упркос актуелном кретању нивоа каматних стопа широм Западног Балкана у покушају обуздавања инфлације маса кредита и депозита наставити да расте блажим темпом уз очуван квалитет портфолија и низак ниво ненаплативих пласмана.
Професор Грос Пјетро је био део званичне италијанске делегације, што потврђује снажну посвећеност Intesa Sanpaolo групе Србији. Пословно-научни форум Србија-Италија, био је посвећен технолошким иновацијама, зеленој енергији и енергетској транзицији, одрживој пољопривреди, као и технолошким иновацијама у сектору пољопривреде и инфраструктуре, уз билатералне разговоре српских и италијанских привредника.

Снимак предавања доступан је на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=nl5RwfTdX34