Креативни изазов: Параћинско стакло – традиција и иновација

У уторак, 21. маја, на Економском факултету у Београду проглашени су победници конкурса за ревитализацију параћинског стакла, са циљем да се инспиришу млади да истраже 116 година богату традицију параћинског стакларства и развију иновативне концепте који ће је оживети.

Конкурс иницијативе „Креативно стакло Србије” – пословни изазов за студенте, средњошколце и друге групе младих био је отворен ради повезивања културног наслеђа, креативног предузетништва, индустрије стакла и образовања, како би се подржала афирмација, ревитализација и очување параћинског стакларства из перспективе креативне економије.

Прво место припало је тиму студената са Економског факултета у Београду Аљоши Кричку и Јовану Јездићу за истраживање на тему Циркуларно креативно предузетништво у стаклу.

Друго место поделила су два тима: студенти са Факултета за менаџмент, Универзитета Метрополитан Лука Корица, Ана Веђић, Анђела Тасић и Каја Спасојевић за Развој параћинског стакла кроз премијум креативно предузетништво и персонализацију производа и тим студената са Економског факултета у Београду Петар Вићентић и Ива Шћепановић за Развој новог бренда производа параћинског стакла.
Треће место освојили су, за истраживање на тему Туристичке атракције инспирисане параћинским стаклом, ученици Економско трговачке сколе Параћин Ана Миљковић, Ива Миљковић, Маша Грујић, Невена Милетић и Емилија Филиповић, под вођством менторке Иване Јанковић-Влајић.
Специјалне бизнис награде за примену решења у индустрији стакла које су додељене у сарадњи са Српском фабриком стакла Параћин припале су Стефану Бикићу са Факултета за менаџмент, Универзитета Метрополитан и тиму студената са Економског факултета у Београду Милици Вермезовић и Марку Ковачевићу за пословна решења на унапређењу конкурентности производног асортимана за параћинско стакло.
О одабиру победника одлучивао је жири у саставу: проф. Жаклина Стојановић, декан Економског факултета у Београду и члан Савета за сарадњу привреде и науке при Привредној комори Србије, мр Петер Час, извршни директор Vaider групе, Српске фабрике стакла и Стакларне Храстник, др Христина Микић, ванредни професор Факултета за менаџмент Универзитета Метрополитан, др Дејан Молнар, ванредни професор Економског факултета у Београду и директор ФРЕН-а, Естела Радоњић-Живков, заменик директора Републичког завода за заштиту споменика културе Београд.
Догађај су организовали Институт за креативно предузетништво и иновација и Фондација за развој економске науке (ФРЕН) Економског факултета Универзитета у Београду у оквиру иницијативе Креативно стакло Србије.