Наши студенти посетили компанију „METRO Cash&Carry Srbija”

У организацији Центра за сарадњу са привредом, одржана је теренска посета компанији METRO Cash&Carry Srbija са циљем да се студенти упознају са самом компанијом, обиђу Дистрибутивни центар, сазнају како настаје франшиза, шта су процеси, активности и истраживања и како изгледа рад на франшизи у оквиру велетрговине.

Студенте је кроз процес водила Ленка Миљковић, менаџер за франшизу METRO Cash&Carry Srbija, која је 2019. године у оквиру програма намењеног за тек дипломиране студенте започела каријеру у овој компанији.

Она је истакла да на територији Србије постоји 16.000 регистрованих трговинских објеката, од чега је 6.000 специјалиста ( пиљаре, месаре и слично), а остали несцпецијалисти, односно трговинске радње које се претежно баве трговином прехрамбене робе. Тржиште Републике Србије је у паду на годишњем нивоу за око 4%, односно толико се објеката затвори.

„Ми смо решили да дамо тржишту нову шансу франшизом и урадили смо истраживање. Франшиза је концепт којим ви као компанија преносите одговарајућа знања, погодности и пакет услуга трговцу уз одређена права и обавезе на коришћење, а заузврат чланови франшизе се обавезују да поштују стандарде и испуњавају обавезе дефинисане уговором. Франшиза нуди стандардизацију која се може применити на глобалном нивоу.” објаснила је Ленка.

METRO је на основу анкете добио информације зашто купци не купују или купују од њих. Обишли су 90 купаца, руралне и урбане зоне и дошли до закључка да пограничне регије имају негативну демографију. Док је у централној Србији, туристичким местима и у градовима боља ситуација, где је компанија METRO видела своју шансу за развој концепта франшизе.

„Мисије потрошача су дневно снабдевање са свежим производима као што су воће, поврће, млечни производи и слично. Наши маркети имају све и у зависности од мисије потрошача зависиће и производи које ону купују. Радили смо развој концепта како да подржимо наше купце са циљем да имамо што више нових савремених радњи”  истакла је Ленка Миљковић.

Она је објаснила да је власник франшизе предузетник који прихвата нова решења, сарађује и поседује одговарајућу локацију близу насељеног простора. Објекти су подржани уз инвестиционе пакете које даје METRO. Један од правих примера је купац на Дивчибарима са објектом од 200 м2 чија је радња добро опремљена. METRO омогућава добре инвестиционе пакете купцима кроз опрему, а сваки купац је потребно да достигне одређену продају да не би испао из франшизе.

Након предавања, присутни су обишли и Дистрибутивни центар Земун у пратњи директорке Сање Кузмановић.