Поново први на свету

Студенти друге године Илда Ђукић, Мина Томић, Петар Илић и Михајло Шипић победници су међународног такмичења ,,High Bridge Global Case Competition 2023” које је реализовала консултантска академија High Bridge која се бави припремом кандидата за процес селекције у водећим консултантским кућама. На такмичењу је учествовало више од 1000 учесника распоређених у преко 300 тимова. Судије су из прве рунде такмичења одабрале 16 тимова за пролазак у полуфинале међу којима је био и тим студената нашег факултета који је имао задатак да осмисли и пласира on-boarding тренинг за новозапослене припаднике генерације Z. Након успешно савладаног полуфинала и пласмана у финале, тим је презентовао решење испред панела ex-MBB консултаната. Детаљна анализа и решење су их довели до првог места на глобалном такмичењу.
,,Наша највећа предност је детаљан приступ уз опсежно истраживање. Желели смо да додамо вредност тако што нисмо дали генералну препоруку, већ разрадили детаљан план њене реализације, од самих вештина до распореда активности и партнера са којима ће академија сарађивати како би интегрисала вештачку интелигенцију у свој програм обуке. Оно што је посебно одушевило судије била је детаљна анализа трошкова, која нам је заједно са креативношћу нашег решења и квалитетом презентовања, на крају донела победу” каже Илда Ђукић.
Решавању студије случаја приступили су утврђивањем свих захтева и детаљним истраживањем шта највише недостаје новозапосленима и које вештине представљају највећи проблем. ,,Потрудили смо се да учинимо обуку што занимљивијом генерацији Z и адекватном за рад који их чека на послу. Задатак је захтевао да предложимо креативно решење и да израчунамо трошкове потребне за реализацију наше идеје. Знали смо да ће на такмичењу учествовати студенти из целог света тако да смо били додатно мотивисани да што боље решимо студију случаја” објашњава Михајло Шипић.
Такмичење је било стресно, али и занимљиво. Тим је одлучио да се окупи на факултету и презентује заједно у финалу, јер су закључили да су једни другима подршка и да је тимски дух највећа предност. ,,Било је право задовољоство учествовати на овако занимљивом такмичењу са сјајним тимом и сигурна сам да је ово почетак нашег заједничког рада. Сјајна презентација садржајна одговорима на задату тему, али и визуелни приказ били су кључни фактори који су нам донели победу. Успели смо да импресионирамо судије које имају изузетно искуство” поручује Мина Томић.
Петар Илић сматра да је било најтеже повезивање свих идеја у једну кохерентну целину и додаје ,,С обзиром да смо поприлично уиграни, врло брзо смо се усагласили шта је потребно да урадимо и прешли смо на детаљну разраду сваког сегмента решења. Моменат проласка у финале је дефинитивно био невероватан за све нас, а када смо сазнали да смо победили, у први мах нам је било веома тешко да поверујемо у то. Са овог такмичења носимо много успомена, од смеха и адреналина, до стреса и притиска, али све то доприноси нашем искуству да постанемо све бољи и бољи, и да као тим будемо још усклађенији” закључује Илић.
Тим ускоро почиње са новим припремама за такмичења која их очекују у наредном периоду.