Регенеративна пољопривреда је будућност

У сарадњи са Швајцарско-српском привредном комором и компанијом Nestle одржано је гостујуће предавање на тему „Регенеративна пољопривреда, кључ у борби против климатских промена”.

Испред компаније, присутнима се обратила Иванка Стојнић, Sustainability Manager SEE и представила концепт регенеративне пољопривреде. Једна од важних информација које је поделила јесте чињеница да 70% емисије угљеника долази заправо са пољопривредних површина пре него што производи стигну до фабрика. Овај проблем је последица дуготрајне интензивне обраде тла, што је довело до његовог осиромашења и мањка приноса.

Регенеративна пољопривреда, која укључује методе минималне обраде тла и директну садњу, представља решење за обнову и очување плодности земљишта. Овај приступ смањује губитак воде и подржава богат биљни и животињски свет, стварајући одржив систем који гарантује дугорочну продуктивност и еколошку равнотежу.

Nestle активно подржава примену регенеративне пољопривреде и у Србији, сарађујући са локалним пољопривредницима који већ увиђају бенефите ове методе. Стојнић је истакла да правилна обрада земљишта не само да повећава тренутне приносе, већ и осигурава будућност пољопривредног тла и производње хране.

Циљ компаније Nestle је да промовише ове праксе како би се очувало земљиште и осигурала довољна количина хране за будуће генерације, придоносећи тако глобалним напорима у борби против климатских промена.